Cuprins
Care dintre tavanele false sunt mai bune: cele extensibile sau cele de gips carton (rigips) ?
Tavan extensibil sau din rigips? Aceasta este intrebarea. hai sa afli mai multe din acest articol
Tencuirea și gletuirea tavanului în timpul renovării devine un lucru tot mai rar întâlnit, deoarece astăzi există opțiuni mult mai moderne și relevante. Tavanele extensibile devin tot mai populare, așa că în acest articol am decis să le comparăm cu tavanele false din gips carton (rigips).
Care din ele este cea mai bună soluție? Să aflăm.
Caracteristici ale gips-cartonului (rigipsului) și tavanelor extensibile.
Tavan extensibil lucios
Principala problemă în timpul reparației tavanului este uniformizarea acesteia și obținerea unui tavan perfect drept. Pentru a obține o suprafață perfect netedă cu chit, trebuie să să ai un mare noroc de meseriași.
În schimb tavanele false elimină complet această problemă. Acestea sunt instalate peste tavanul de bază și acoperă orice neregularități.
Plafoanele extensibile și cele de rigips vă permit să săriți peste etapa de nivelare a tavanului de bază, ceea ce economisește semnificativ timp, effort și în consecință bani.
Procesul de instalare a tavanelor extensivile și celor din gips-carton au multe elemente similare. Pentru a instala o structură de gips-carton, mai întâi este fixat un cadru metalic, pe care apoi se aplică foile de gips-carton.
Pentru un tavan extensibil sau barrisol, aveți nevoie și de un cadru perimetral in care este clipsată membrana din PVC. Deși ambele tipuri de tavane sunt tavane false, aspectul și funcționalitatea lor diferă esențial.
Când este necesar un tavan extensibil sau rigips?
În apartamentele din blocurile vechi (uneori și în cele noi), diferențele de înălțime dintre plăcile de beton ale tavanului pot ajunge și la 5 centimetri. Este extrem de dificil să le nivelați folosind tencuiala obișnuită – aveți nevoie de mai multe etape de gletuire și un profesionalism remarcabil. Este mult mai ușor să eviți complicațiile și să montezi un tavan fals de rigips sau tavan extensibil.
Tavanele gletuite, vopsite cu lavabilă în mai multe straturi sunt foarte greu de întreținut. Și cu cât mai multe straturi de vopsea ai pe tavan, cu atât arată mai rău. Este mai ușor să aplicati un tavan fals extensibil sau de rigips decât remedierea problemelor la cel gletuit.
Dacă doriți să folosiți spoturi incastrate pentru a ilumina spațiul, atunci in cazul tavanului tencuit acest lucru este imposibil. O structură de gips carton (rigips) sau un tavan extensibil vă va ajuta să incastrați corpurile de iluminat așa cum vi le doriți, iar toate firele și legăturile vor fi ascunse și nu se vor vedea.
Compararea tavanelor extensibile și celor de rigips
A venit timpul să aflăm ce plafoane sunt mai bune – extensibile sau gips-carton. Pentru a afla, vom compara aceste două tipuri de tavane in baza parametrilor principali. Deci să incepem.
Dificultatea montajului
Pentru a instala un tavan extensibil, va trebui să implicați în orice caz o societate specializată. Numai ea va fi capabilă să asigure membrana PVC și să o instaleze corect. Montajul tavanelor extensibile în sine este destul de rapid, dar necesită echipamente și abilități speciale.
Teoretic, plafoanele din gips-carton pot fi instalate pe cont propriu, dar fără o experiență adecvată, acest lucru durează foarte mult. În plus, veți avea de furcă cu foarte multă mizerie și praf în timpul renovării.
Viteza de instalare
Timpul mediu necesar instalării unui tavan extensibil standard este de 3-4 ore, cu excepția opțiunilor complexe cum ar fi linii luminoase incastrate sau cele in mai multe nivele.
Pentru tavanul de gips-carton timpul montajului este semnificativ mai mare. Va dura doar o zi sau și două pentru a instala profilele și a fixa gips-cartonul. Și mai pui că gips-cartonul mai trebuie gletuit și vopsit. Este nevoie de 3-4 zile pentru a executa “la gata” un tavan fals de rigips, inclusiv vopsirea lui.
Pierderea din înălțimea încăperii
La montarea tavanelor extensibile, camera „pierde” aproximativ 3-5 centimetri în înălțime.
Un tavan din gips-carton va reduce mai mult înălțimea camerei. În medie, înălțimea structurii este de 10-15 centimetri.
Iluminatul
Tavanele extensibile oferă o multitudine de soluții pentru iluminarea spațiului. Se poate monta atât un candelabru obișnuit, cât și un spot în orice configurație (incastrat sau aplicat). Pentru aceasta specialiștii montează in prealabil niște suporturi speciale, în care este amplasat corpul de iluminat. Se pot monta linii luminoase incastrate in orice configuratie doreste clientul. Folosind banda led și membrana translucidă se pot crea zone (secțiuni) luminoase de orice dimensiune.
Gips-cartonul oferă suficiente oportunități de iluminare cu unele exceptii față de tavanul extensibil, datorită opacitații sale. De asemenea, vă permite să utilizați spoturile incastrate pentru iluminare. Trebuie doar să faceți găuri în gips-carton pentru de diametrul potrivit.
Întreținerea tavanului
Tavanele extensibile nu se tem de murdărie și umiditate. Pentru a le curăța, ștergeți doar suprafața cu o lavetă moale și umedă.
Îngrijirea unui tavan din gips-carton este mai dificilă, deoarece materialului nu-i place murdăria și este sensibil la umezeala. Dacă pe tavan apare o pată, poți scăpa de ea doar revopsind.
Rezistență mecanică
Tavanul extensibil este rezistent la dopurile de șampanie și poate susține greutăți impresionante, de exemplu apa cu care te-au inundat vecinii. Singurul lucru de care trebuie ferit – obiectele ascuțite, care pot sa-l ințepe sau sa-l zgârâie.
Gips-carton este rezistent la impacturile ușoare care nu-i provoacă pagube, dar totuși loviturile puternice nu cred ca vor fi tolerate.
Durata de viață
Durata de viață minimă a unui tavan extensibi de calitate este de peste 15 ani. Nu se decolorează și nu necesită înlocuire. Dacă poate nu vei dori ceva nou.
Tavanul de rigips trebuie vopsit la fiecare 2-3 ani, deoarece se murdărește și își pierde aspectul. Specialiștii oferă de obicei o garanție de 1-2 ani pentru structura în sine.
Costurile
În medie, un metru pătrat de tavan din gips-carton, executat de o echipa profesionistă, va costa între 15 și 30 de euro/m.p.. Prețul depinde de calitatea materialelor și nivelul de profesionalism al meseriașilor.
Prețul tavanelor extensibile este foarte diferit – de la 15 euro până la 40 euro pe metru pătrat. Prețul depinde nu numai de calitatea și producătorul membranei, ci și de numărul de colțuri, forma geometrică a camerei, prezența unei imagini pe mebrană și retroiluminarea cu bandă led.
Calități decorative
Gips-cartonul deschide un domeniu excelent pentru imaginație – din acest material puteți crea un plafon de aproape orice formă și să puneți accentele acolo unde este necesar. Calitatea execuției finale depinde foarte mult de factorul uman.
De exemplu tavanele extensibile lucioase au un aspect unic și inconfundabil de sticla sau oglindă, de orice culoare. Puteți realiza cu ușurință un tavan personalizat cu modelul doriți – există o mulțime de posibilități aici. Totul depinde de fantezie.
Deci, alegeți cu atenție și lăsați renovarea locuinței dvs. să fie rapidă și fără mari bătăi de cap.
0 Comments